Založ si blog

Metro pod zemou v Bratislave popod Dunaj, článok č. 3, záver

Mnohí  “ mudrlanti “ u nás tak nemúdro mudruju. Vraj iba miliónove mesto uživi metro.To predsa dávno neplati, tobôž keď rok čo rok pribúda enormne veľa áut. Treba myslieť na ekologizáciu verejnej dopravy. Už nielen hlavne mesta majú metro , ale aj menšie mesta a uživia sa.

Paradoxne je, že vo Švajčiarsku mesto Lausanne  ( čitať Lózan ), ktoré má 126 tisíc obyvateľov, má metro. Je to najmenšie mesto sveta, ktoré má metro od roku 1991.

Nemecko má mesto Duisburg s približne 500 tisíc obyvateľmi a má metro.

Hlavné mesto Portugalska – Lisabon má okolo 500 tisíc  obyvateľov  a má metro od roku 1959,  je to porovnateľné mesto počtom obyvateľov s  Bratislavou.

Viedeň má metro od roku 1976, keď  občas navštívim Viedeň, rada cestujem metrom, pretože je veľmi rýchle.  Viedenske metro siaha hlboko pod zem až 3 podlažia.

Budapešť má metro od roku 1896, ktoré stavali aj SLOVÁCI. Keď sa traduje, že naši murári chodili na muračky a vystavali nielen Budapešť. Lopotili sa tam z celého nášho slovenského územia nielen vychýrení murári z Liptova.

Moskva má metro od roku 1935 s unikátnou výzdobou nádhernej galérie. Moskva má aj tajné metro, ktoré vedie z Kremľa pre vrchnosť. Jedna z liniek  tajného metra je najdlhšia, má 60 kilometrov. To je svetový rekord.

Varšava má metro od roku 1995

Berlín má metro od roku 1902.

Paríž má metro od roku 1900.

Rím, spustenie metra do prevádzky rok 1955

Madrid má metro od roku 1919

Londýn má prvé a najstaršie metro z roku 1863, ktoré má 408 kilometrov a 11 liniek. Londýnske metro postavili a rovnako aj kráľovstvo vystavali na cudzí úkor  tým, že mali najviac kolónií a  v tých kolóniach vykradali a rabovali čo sa len dalo. Popri tom aj zabíjali a znásilňovali.   Teraz nám títo zlodeji a vrahovia dávajú lekcie z demokracie…

Nedajme sa balamútiť, tak ako nás balamúti primátor nedávno spustenou električkou, ktorá ide slimačím tempom – rýchlosťou 50 km. A ešte omieľa donekonečna aké je to ohromne výborne. Ľudia si zaslúžia hlavne bezpečnú  a dnes aj rýchlu dopravu. Platime dane a ďalšie poplatky štátu a obciam.

Doteraz neschopní volení zástupcovia štátu, mesta i kraja  nedokázali presadiť pre Bratislavu metro. Ako by aj mohli keď nemajú vzťah k štátu. Dôkazom toho je aj fakt, že nič iné nepočuť v médiach a aj inde od nich len do nemoty  sa opakujúce = SLOVENSKO je malá krajina, maličká krajina, my malá krajina a podobne hlúposti počuť na dennom poriadku. Tým vnucuju ľuďom pocit malosti, menejcennosti.  Prestaňte to hovoriť. SLovensko je STREDNE VEĽKÝ ŠTÁT, lebo to ide podľa počtu obyvateľov a tak  to treba aj hovoriť.

 

ALWEG

Tatranci hovorili, že po 2. svetovej vojne prišli Nemci do Tatier ako turisti a hľadali nakradnute poklady v našich horách, ktoré si tu poschovávali keď zdupkali a zdúchli.  Nuž a my hľadajme  chodničky ako znova obnoviť  nielen myšlienku, ale aj realizáciu ako postaviť ALWEG.  Môžeme mať v Tatrách ALWEG tak, ako som bola spomínala v predošlom príspevku. Trasu treba viesť po lesnej ploche,  nie ponad obytné domy. Je nevhodné   viesť lanovu dráhu ALWEG v meste ponad činžiaky. Čo ak by sa pritrafila nejaka havária a ALWEG by sa zrútil na obytné domy ?

Treba povedať, že ALWEG majú nielen v  Seattli v USA, ale aj štáty  na ktoré mnohí hľadia  zvrchu, napríklad malajzský Kuala Lumpur  a keď už aj Vietnam  si môže dovoliť ALWEG, kedy bude postaveny v srdci Európy, v našich čarokrásnych Tatrách  ???

Marinka Vjazanková

Nespochybňujte 30. október 1918

30.10.2020

Prihlásenie Slovákov ku vzniku prvej čsl. republiky uskutočnili vedúci slovenskí politici dňa 30. októbra 1918 v Turčianskom svätom Martine na zasadnutí Slovenskej národnej rady. Dokument známy ako MARTINSKÁ DEKLARÁCIA je pre nás významný. Signatári Martinskej deklarácie boli významné osobnosti. Spomeniem tých, ktorí sa najviac o to pričinili Andrej Hlinka, Ján [...]

Voľby 2020

28.02.2020

Tieto voľby nedopadnu dobre, ak nebudeme voliť slovenských vlastencov. Ak budeme voliť zapredancov, ktorí slúžia kde komu – ohrozujeme slovenskú štátnosť. Národ bez štátu nie je národom.Voľby poštou, ktore tento rok sú v obálke – to bude najväčší podvod Tí, ktorí sú honorovaní z cudzieho, zapredajú boží ľud slovenský. Treba vyjadriť odpor k [...]

Kortešačka

26.02.2020

Miklušova väznica, Košice – múzeum Takto sa voľakedy volilo GULIČKAMI. Toto je volebná schránka mestského magistrátu z roku 1765 Foto – Marinka Vjazanková V dnešnom ponímaní kortešačku môžeme pomenovať aj ako verbovačku na [...]

Gorazdova 27, bratislava, vila, Danko

Nielen prezidentská vila chátra. Štát odkúpil miliónové nehnuteľnosti aj pre šéfa parlamentu, nikto v nich však nebýva

23.04.2024 09:00

Žiaden šéf Národnej rady SR sa do nej totiž nenasťahoval, ani len v jej priestoroch neprijal žiadnu oficiálnu návštevu.

deviataci, Banská Bystrica, protidrogový vlak

Špeciálny vlak ukazuje, čo spôsobujú tvrdé drogy. Autor projektu Revolution train vychádza z vlastnej skúsenosti

23.04.2024 09:00

Na nebezpečenstvo drog upozorňuje v týchto dňoch slovenských deviatakov špeciálny vlak Revolution train, v ktorom sa o príčinách, vývoji a dôsledkoch závislosti dozvedajú zážitkovou formou.

Russia Victory Day Parade ruskí vojaci

Výdavky na zbrojenie rekordne rastú. Vojna na Ukrajine rozhýbala NATO

23.04.2024 08:00

Celkové vojenské výdavky vo svete dosiahli vlani až 2,443 bilióna dolárov, čo je najvyššia suma od roku 1988.

americkí vojaci

Na americké jednotky v Iraku a Sýrii útočili dvakrát v priebehu 24 hodín

23.04.2024 06:52

Dva drony zostrelili v pondelok neďaleko leteckej základne v západoirackej provincii Anbár.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 67258x
Priemerná čítanosť článkov: 2587x

Autor blogu

Kategórie