Založ si blog

Nespochybňujte 30. október 1918

Prihlásenie Slovákov  ku vzniku prvej čsl. republiky uskutočnili vedúci slovenskí politici dňa  30. októbra 1918 v Turčianskom svätom Martine na zasadnutí Slovenskej národnej rady. Dokument známy ako MARTINSKÁ DEKLARÁCIA je pre nás významný. Signatári Martinskej deklarácie boli významné osobnosti. Spomeniem tých, ktorí sa najviac o to pričinili Andrej Hlinka, Ján Vojtaššák, Ferdinand Juriga, Karol Anton Medvecky, Emil Stodola. Najviac bojoval statočne za naše práva a aj zato, že nám bol upieraný status HISTORICKÉHO NÁRODA Andrej Hlinka, ktorého väznili preto v Segedíne Maďari za Rakúsko-Uhorska a žiaľ hneď po vzniku štátu v roku 1919 ho väznili v Mírove a inde Českovia. Teda máme spoločne uznávať jedine tento dátum a nie žiadny iný, ktorý je nám nanucovaný (28. október z Prahy ) dodnes žijúcimi potomkami Čechov na Slovensku. Oni síce mnohí hovoria po slovensky, ale slovenskosť nemajú v srdci. Tí, ktorí prežili toto obdobie pomenúvajú ho ako prvá Česko-Česká republika, pretože nám boli Masarykom a Benešom nanútení na vedúcich miestach samí Českovia. A tí komandovali našich ľudí. Aj učitelia, žandári, železničiari nám boli posielani z Česka aby nás POČEŠŤOVALI. Vďaka Bohu sa im to nepodarilo. Častokrát vykonával u nás i profesiu na ktorú nemali vzdelanie.  Aj školníci učiteľovali u nás.Dávnejšie mi rozprával železničiar ktorý mal na to vzdelanie, že dali mu vtedy prednostu z Česka, ktorý bol zvrškár, teda obuvník a jemu bolo upierane toto postavenie. Ďalší zážitok z vtedajších čias mi iný človek hovoril že v Bratislave postavili jednoizbové byty a trojizbové byty, ako pomoc Slovensku. Tuším sú to legio domy. Taká to bola  “ pomoc “ že do troizbových dal Masaryk aby sa nasťahovali Českovia a do jednoizbových nasťahovali Slovákov. A potom Českovia poukazovali a pokrikovali na Slovákov  “ TAMHLE BYDLÍ TÁ PAKAŽ „.

Čo predchádzalo tejto udalosti je fakt , že naši predkovia odjakživa sa snažili vymaniť spod ťažkej maďarizácie, teda slovenskí vysťahovalci v Amerike, zomknutí ako  nám známa SLOVENSKÁ LIGA sa uzniesli a  predstavitelia už podpísali dňa 22. októbra 1915 dokument  CLEVELANDSKÁ DOHODA. Žiadali o národnú slobodu a oslobodenie spod rakúsko-uhorského jarma. Taktiež podpísali PITTSBURSKÚ DOHODU s našimi predstaviteľmi aj  Českovia, zástupcovia za Česko dňa 30.5.1918 kde predložili vtedajším mocnostiam požiadavky o vznik nového štátu. Slovensko okrem iného malo mať  v tom štáte  AUTONÓMNE POSTAVENIE. Žiaľ, nestalo sa tak pod tlakom, ktorý bol vtedy upieraním práv Slovákom a českým kolonizovaním Slovenska. Pritom to podpísal aj Masaryk a napokon to odtajil že to podpísal a vyhlásil dokument za pamflet.

A čo dnes ? STV, ktorá si hovorí verejnoprávna  dátumy, ktoré by mali byť na obrazovke samozrejmosťou  buď prehliada a ignoruje, alebo si pozve na debatu takých, ktorí vôbec nemajú vzťah k slovenskosti. Plodná debata neexistuje a ak nejaka je, tak  len taká, ktorá relativizuje. Okrúhle stoly sa už dávno nekonajú kde by sa názory vykryštalizovali, kde sa odborníci za a proti môžu prieť. Vyhlásenie autonómie zo dňa  6.októbra 1938 v Žiline, aj Viedenský diktát z 2. novembra 1938  kedy nám Maďari ukradli najurodnejšiu časť našej zeme, si  isto nikto ani len nespomenie. Ale mnohé nepodstatné veci omieľa do nemoty.

V relácii Regina STV  dňa 28.X.2020  hovoril vraj historik – či má byť u nás dátum ten, alebo onen u  uznávaný, povedal tento bezzásadovy človek  TAK SI VYBERTE  …         Je neuveriteľné že takto tára dnes kde kto na obrazovke, ale čo je horšie nikto na to správne nereaguje.

Rovnako v ten istý deň som zapla, škoda že neskôr  ČT 2 a tam hovorili vo filme o Masarykovi všeličo, napríklad aj to, že  príliš ho nemali radi Českovia, preto psom dávali meno  Masaryk. To, že bol špión zamlčali a mnoho iného zmotávali. Treba si prečítať českú knihu od Jana Kalvodu, ten píše jeho pravdivý obraz .     Samozrejme o Clevelandskej a Pittsburskej dohode ani necekli a už vôbec nie o  prelátovi Andrejovi Hlinkov, ktorému ako poslancovi robili toľké príkoria. Masaryka začali volať tatíček až keď bol prezident a to nanucovali aj nám aby ho aj naši ľudia tak volali – a nebolo začo. Veď dal strieľať do robotníkov u nás kde boli mŕtvi  na mnohých miestach v čase hospodárskej krízy. A ešte aj také bludy všetky média tárajú že bol Slovák – čo nie je pravda, lebo kočiš Masaryk  z dediny Kopčany bol len jeho otčim, biologický otec bol niekto iný. Toľko klamstiev a vylepšenia jeho osoby. Ako slobodomurár hlásal heslo PREČ OD RÍMA.

Marinka Vjazanková

 

Voľby 2020

28.02.2020

Tieto voľby nedopadnu dobre, ak nebudeme voliť slovenských vlastencov. Ak budeme voliť zapredancov, ktorí slúžia kde komu – ohrozujeme slovenskú štátnosť. Národ bez štátu nie je národom.Voľby poštou, ktore tento rok sú v obálke – to bude najväčší podvod Tí, ktorí sú honorovaní z cudzieho, zapredajú boží ľud slovenský. Treba vyjadriť odpor k [...]

Kortešačka

26.02.2020

Miklušova väznica, Košice – múzeum Takto sa voľakedy volilo GULIČKAMI. Toto je volebná schránka mestského magistrátu z roku 1765 Foto – Marinka Vjazanková V dnešnom ponímaní kortešačku môžeme pomenovať aj ako verbovačku na [...]

Československá jar

21.08.2019

Je neuveriteľné, že mnohí do dnešných dní tak úzko obmedzene pomenúvajú a píšu o udalostiach, ktoré zasiahli celý vtedy spoločný štát ako o pražskej jari. Bolo by načase, aby ste sa dovzdelali tí, ktorí sú tým názvom opantaní a konečne prestali tak hovoriť a písať. Tie historické udalosti a celý pohyb začali v slovenskej časti bývalej republiky a aj v [...]

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

vojna na Ukrajine, Charkov

ONLINE: Chcú Rusi obsadiť Charkov? Lavrov naznačil, že by tvoril 'sanitárnu zónu' okolo Ruska

20.04.2024 07:35

Ruský záujem o Charkov môže súvisieť s vytvorením "sanitárnej zóny" okolo ruských obcí, aby boli mimo dostrelu ukrajinskej armády.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 67230x
Priemerná čítanosť článkov: 2586x

Autor blogu

Kategórie