Založ si blog

Maďarón = horší Poturčenec od Turka

V maďarskom denníku MAGYAR HÍRLAP dňa 29.12.2018 sa neslávne uviedla v Budapešti  v rozhovore s maďarským redaktorom osoba, nie osobnosť zvaná FALATH ZSUZSI. Sama o sebe hovorí, že pracuje ešte len dva roky v Múzeu mesta Bratislavy.Ešte sa aj „pochválila“ako ju jej priateľ vyškolil k maďarónstvu. Pravidlo hovorí – kto sa riadi cudzím rozumom, do svojho môže … Ale to ju neoprávňuje na to, aby ako nedovzdelaná osoba znevažovala  Slovensko a Slovákov v Maďarsku. Isto to robí aj tu. Podľa slovenského pravopisu správne píšeme naopak, najprv krstné meno a až za ním píšeme priezvisko. Teda v slovenskom preklade je to ZUZA FALATHOVÁ. Jej priezvisko hovorí, že jej predkovia boli pravdepodobne poľnohospodári, lebo vo východoslovenských nárečiach falát znamená kus, čiže kus poľa, kus chleba a pod. Maďari prevzali 35 percent slovenských slov zo slovenčiny a ešte mnoho slov z východoslovenských nárečí prevzali do maďarčiny. Najviac slovenských slov prevzali z poľnohospodárstva preto, lebo keď vtrhli do Európy títo Huni na koňoch s krátkymi nohami, my – naši predkovia starí SLOVENI už mali poľnohospodárstvo na vysokej úrovni. Od nás sa naučili poľnohospodárstvu. Sú archeologické dôkazy. Huni vedeli vtedy akurát niečo zastreliť v lese, upiecť na ražni a nadžgať sa. V krátkej ukážke z tých novín kde nás okydáva som v maďarskom texte našla okrem falát aj hazug , čo znamemá chytím ťa za hazug, vároš = mesto, aj valal = dedina. Tieto slová v maďarčine majú pôvod vo východoslovenských nárečiach. V tom krátkom texte je aj slovo zdanlivo maďarské CSALAD = rodina, ale pôvod má v slovenskom slove čeľaď, ktoré takto pomaďarčili a prekrútili. Ďalej je tam slovo LANY, čo čítajú ako mladé zviera laň = dievča , alebo mladá. Opäť prekrútili na iný význam. Visegrag = čítať Višehrad, znači že grad prevzali zo staroslovenského jazyka, ale na slovo hrad prevzali aj turecké slovo var, pretože paktovali s Turkami. Taktiež pomaďarčene slovo szent = sväty má pôvod v staroslovenskom slove svent. Od Chorvátov prevzali tiež napríklad cipele = topánky a pomaďarčili na cipo“. Esterházi má pôvod v nemeckom slove ost = východ a haus = dom, zrazu je pomaďarčený Esterházi. Treba „pitvať“ slová. Samozrejme si Zuza zgustla v tých novinách aj znevažujúcim pomenovaním FELVIDÉK, nie Slovensko a Bratislava je pre ňu POŽOŇ = čítať. Jej primitívne a podlé vyjadrovanie a jej zlý úmysel okydávať a znevažovať všetko čo je slovenské nesvedči o jej príliš veľkej nielen vzdelanostnej úrovni. Povedať že je nedostatočne odborne podkutá je málo. Ešte veľa vody pretečie dole Dunajom kým si bude môcť povedať že ako-tak pokročila. Je potrebné,aby na sebe ešte veľmi veľa pracovala a neinterpretovala dejiny len z jednostranného pohľadu maďarského, ale podľa pravdy. Veď Maďari tvrdia vo svojej nadutosti, aj Pán Boh je Maďar. Jej nedostatočná znalosť dejín a protislovenské huckanie maďarskými džentríkmi nemá obdobu.
Z jej GAMBY vypustila takú nehoráznosť že Slováci by sa mali Maďarom ospravedlniť. A akým Maďarom,veď ich nieto.Sú len pomaďarčenci.Horší Poturčenec od Turka platí. Podľa maďarského historika O. Jásiho koncom panovania Jozefa II., t.j. koncom XVIII. storočia, bolo Maďarov len 29 percent. Žiaľ, triezvo a objektívne uvažujúcich historikov a intelektuálov je v Maďarsku a medzi Maďarmi v SLOVENSKEJ REPUBLIKE málo. Nie je to nič nové, ona to opakuje preto, lebo OSPRAVEDLNIŤ, to povedal nielen Pál Csáky verejne, naposledy 13. októbra 2007 mám noviny, ale aj mnohí iní podobného razenia. Prečítajte si knihu MAĎARI POD LUPOU. Nuž a čo na to dodať, keď v Maďarsku aj verejnoprávna televízia propaguje mytologizované maďarské dejiny. Svojský výklad historických dejov, mytizovanie vlastných dejín s klamlivými a nepresnými štatistikami sú hlboko zakorenené vo vedomí maďarskej spoločnosti.
Táto osoba klame – vraj nadobudla dojem, že Slováci interpretujú históriu tendenčne a nepravdivo. Pritom opak je pravda. Tárajka nie je preto, že hovori po maďarsky, ale zato čo tára. Človek sa zhrozí aká je úroveň slovenského školstva a kto to učí na univerzite keď tára absolventka také nehoráznosti. A to učitelia fňukajú, že treba im zvýšiť plat, naopak zato im treba ubrať.

ODKAZUJE ZUZA
aby sa Slováci učili po maďarsky a čítali maďarské knihy. Múdrosť je daná od Boha a nie každému je dopriana. Keby bola múdra, obrátila by sa s radami na Maďarov, aj MAĎARÓNOV aby sa aj oni dovzdelali v bohatej slovenskej histórii. My jej odkazy nepotrebujeme. U nás každý vie čo má robiť, to nie je od nej smiešne, ale drzé. Toto tu už bolo pred pár rokmi tiež takí ako ona toto vybľakovali.
Ale učiť sa túto HATLANINU (ako som vyššie uviedla , poskladanú z rôznych jazykov)treba vtedy, ak vedátori by ešte chceli skúmať v múzeách, galériach a archívoch v Maďarsku. Zistiť koľko za 1000 rokov poroby pod Rakúsko-Uhorskom nakradli z nášho územia surovín – zlata, striebra, dreva, uhlia, medi …
Drancovali naše územie ako svoju kolóniu, na náš úkor si vybudovali nielen Budapešť …
Keby sme dnes toto bohatstvo mali čo nás 1000 rokov rabovali aj Rakúšania, tak Slováci by dnes chodili po peniazoch.
Vykrádali aj naše kostoly, hrady, zámky a kaštiele 1000 rokov, ale najväčšie drancovanie Maďari robili po roku 1918. V tom povojnovom chaose a zmätku sa im dobre “ bačovalo „. Je toho veľmi veľa. V múzeách vo Viedni mi aspoň dovolia fotografovať, ale Maďari ani to nie.
V tom čase po 1. svetovej vojne sa Maďari len veľmi ťažko vzdávali svojej kolónie – Slovenska a preto v Pešti zorganizovali bojovú jednotku pod vedením istého HELTAYHO. Píše o nej dr. Medvecký vo svojej práci „Slovenský prevrat“. Boli to po budapeštianskych kaviarňach pozbieraní kaviarenskí povaľači. Ďalej píše, židia a luza z ulice bola vyslaná pancierovým vlakom smerom na Slovensko kde na mnohých miestach pri náhlom prepade 13.11.1918 zranili a zabili mnohých ľudí. Tam kde žilo veľa MAĎARÓNOV, tí sa pridali k luze a tak sa strhli pouličné prestrelky.Heltayovci, ku ktorým sa pridali miestni MAĎARÓNI, chceli slovenských vlastencov zlikvidovať. Zoznamy im dodávali MAĎARÓNI, ich prívrženci. Rabovali byty, po uliciach strieľali. Na mesta padla hrôza. Maďari obsadzovali pošty, úrady a stanice. Začali sa u nás znova usadzovať. Napokon boli vyhnaní.

Záslužnú prácu robí dr. Milan Vároš, narodený v meste Bytča. Napísal, okrem iných aj knihy STRATENÉ SLOVENSKÉ POKLADY. V tých knihách dokumentuje koľko je
vzácnosti v maďarských múzeách a galériách nakradnutých zo Slovenska. Pozoruhodné je, že povedal že má ešte roboty na 50 rokov v tejto oblasti.
Prečo ho nepozve STV hovoriť o týchto vzácnostiach ? Lebo je to všetko podlezené NESLOVÁKMI…

ZAČO SA MÁME OSPRAVEDLNIŤ ? -Zato, že maďarská čižma 5 krát ako agresor stupila na slovenské územie ? Nedovoľme jej to šiestykrát.
-Zato, že Maďari odrezali zo slovenského územia 2.XI.1938 po Viedenskom diktáte veľkú časť a admiral bez mora – Horthy spupne vpochodoval do Košíc na bielom koni. Regent Horthy, ktorý sa, hlásil za Maďara, hoci po celý život lepšie hovoril po nemecky ako po maďarsky. —-Zato, že na Vianoce 1938 strieľali maďarskí honvédi do Slovákov, že idúc z kostola spievali slovenskú hymnu v Šuranoch na zabratom území Maďarmi. Zastrelili 19 ročné dievča Máriu Kokošovú. Strieľali aj inde, vtedy na zabratom území prišlo veľa ľudí o život, lebo sa nechceli podrobiť maďarskej zlovôli. -Zato, že strieľali na rozkaz maďarskej vrchnosti v Černovej pri Ružomberku len preto, že chceli ľudia aby im nový kostol vysvätil ich rodák kňaz Andrej Hlinka a nie cudzí kňaz. Pri tej z roku 1907 Černovskej tragédii zastrelili na mieste 15 ľudí a moho bolo ranených, ktorí na následky zomierali. Mnohých zatvorili do väzenia, medzi nimi aj prelát Andrej Hlinka bol väznený v Segedíne preto, že bojoval za práva Slovákov. -Zato, že v roku 1867 po rakúsko-maďarskom vyrovnaní Maďari zatvorili MATICU SLOVENSKÚ a tri slovenské gymnázia. Majetok všetkých troch ustanovizní vyrabovali a odovzdali maďarskému spolku FEMKE. Protislovenský spolok FEMKE bol založený v roku 1883 v Nitre a finančne dotovaný štátom na pomaďarčovanie Slovákov a proti panslavizmu.

AJ JAZYK JE POLITICKÝ NÁSTROJ
Vrchol maďarizácie okrem mnohých iných dokonal aj minister kultu a školstva v roku 1907 Albert Apponyi. Vydal hrozné školské zákony na úplne pomaďarčovanie. Zmenil aj to málo slovenských škôl na maďarské. Pôvodne sa táto rodina volala Oponicka, pretože pochádzala z dediny Oponice a takto si pomaďarčili priezvisko na Apponyi. Tento konkrétny minister školstva mal kaštieľ v dedine dnešne Malinovo.
Spomínam si ako môj dedo, ktorý je už dávno vo večnosti hovoril,že po slovensky sa nesmeli rozprávať ani len cez prestávku. Keď ich maďarský učiteľ počul rozprávať po slovensky, prehol ich cez lavicu a ťal do živého tak, že až krv tiekla. Aby to tak nebolelo, tak si chlapci do nohavíc priviazali vlhkú handru.

MY, SLOVÁCI SME STAROBYLÝ NÁROD S VEĽKOU HISTÓRIOU V okolí dnešného Balatónu dal asi 30 kostolov postaviť a vysvätiť náš prvý panovník Pribina (okolo 800-861 po Kristovi). V starobylej Nitre,vo svojom sídle dal vysvätiť v roku 828 náš prvý kresťanský chrám. Nitra, matka slovenských miest je známa aj tým, že v roku 1995 pápež Ján Pavol II. chcel vidieť tento najstarší chrám, čo nebolo v programe. Chcel vidieť chrám starší ako majú Poliaci a iní. Všetci mali z toho poplach keď bol v Nitre. Vtedy sa Balatón volal Blatenské jazero – od blato. Pretože je tam blatistá pôda. Keď sme tam boli aj trikrát ja som filmovala a fotografovala tie hradiská kde bolo sídlo Pribinu a jeho syna Koceľa. Maďarská archeologička Ágnes Šóšová Čemická robila vykopávky v okoli Blatenského jazera a dokázala všetky tieto fakty. Žiaľ, v Maďarsku jej to nedovolili publikovať, ale musela nálezy publikovať v Nemecku. Inak Čemice sa nachádzajú u nás smerom do Nízkych Tatier. Účinkovanie sv. Cyrila a sv. Metoda u Koceľa v Panónii na ceste do Ríma je doložene. Dŕžava Panónie bola osídlená starými Slovenmi. Spomínajú tam Blatnohrad pri vysviacke chrámu v roku 850 v Pribinovom hrade. Mapa starých sídel v Panónii hovorí, že starí Sloveni tu žili ešte 500 rokov po vpáde Hunov-Maďarov. Ešte koncom XV. storočia nachodíme v Panónii doklady na existenciu starých Slovenov. Sú tam staroslovenské názvy, ktoré si Maďari prispôsobili svojmu jazykovému systému. Píše o tom aj profesor Ján Stanislav vo svojích knihách SLOVENSKÝ JUH V STREDOVEKU v dvojzväzkovom diele s mapovými prílohami. Historický miestopis a slovenské názvy z územia Panónie. V knihách sú aj mapy kde celé územie od terajšieho nášho JUŽNÉHO SLOVENSKA až po Balatón majú staroslovenské názvy. To znamená, že tam žili starí Sloveni,naši predkovia a toto územie až po vtedajšie Blatenské jazero bolo naše. Takto teda vyzeralo staré Slovensko. Bolo niekoľkonásobne väčšie ako Slovensko dnešné. Maďari nám upierajú aj našu históriu, ale čo sa raz stalo, to sa neodstane. Až keď sem vtrhli kočovní HUNI na koňoch, tak stáročiami názov pomaďarčili. Takže sa napokon z Blatenského jazera stal BLATIN a nakoniec Balatón. Čo keby sme žiadali späť toto územie tak, ako rozpínaví Maďari chcú neoprávnene na juhu Slovenska autonómiu ? Do nemoty autonómiou otravujú od podpisu TRIANONSKEJ MIEROVEJ ZMLUVY dňa 4. júna 1920. Vtedy mocnosti rozhodli a Maďari „snívajú“ ďalej o Veľkom Uhorsku… Kedy sa podujme STV urobiť na túto veľkú históriu SLOVÁKOV nejaku reláciu ? Toto nehodné indivíduum, bez lojality, nejaka Zuza, znevažuje slovenský národ a v múzeu kde pracuje by mala byť vďačná zato, že ju plati tento náš SLOVENSKÝ ŠTÁT… Nikto na to nereaguje, načo máme MINISTERSTVO KULTÚRY ? Mohlo by sa take niečo v opačnom garde stať v Maďarsku ? Nikdy nie, ani inde vo svete, hnali by ju svinským krokom. V Maďarsku by sa nemohlo stať aby absolvent takto dehonestoval štát. Táto,tetka tárajka, by si mala prečítať knihu MAĎARSKÉ SEBAKLAMY, tam by sa dočítala koľké krivdy nám Maďari spôsobili vrátane vešania ľudí aj na stromy. Potom by netárala ako kofa na trhu. Aj na dome BIBIANA v Bratislave je tabuľa s dôkazom. Je tam neúplny počet detí, ktoré boli či už siroty, alebo polosiroty, odvliekli ich na veľkostatky do Maďarska. Tam dreli v neľudských podmienkach, tam ich pomaďarčili, tam aj zomreli a nikdy sa nevrátili na naše drahé SLOVENSKO.
Čo možno čakať od nej, keď jej riaditeľ HYROSS je taký istý. Na list o tom, že na stanky na Hlavnom námestí v Bratislave nemá dať v múzeu písať Ferenc Liszt, ale Franz Liszt, ani mi pred nejakým časom neodpovedal. Totiž aj keď si ho Maďari prisvojuju – ako všetko čo je dobre, hudobný skladateľ Franz Liszt po maďarsky nevedel. Franz Liszt mal aj slovenské korene.
Veľavravné je, že vyjadrenie – múzeum sa dištancuje od názorov Zuzy Falathovej napísala pani zástupkyňa riaditeľa Múzea mesta Bratislava a nie riaditeľ !!!
Zuza nechce vidieť „BRVNO“ vo svojom oku, ale hľadá SMIETKU v oku SLOVÁKOV.
Kniha kníh, Sväte písmo v citáte 27, 5-8 hovorí :
Nechvaľ nikoho kým neprehovori, lebo reč je
skúšobným kameňom pre ľudí.

Marinka Vjazanková, Bratislava

Nespochybňujte 30. október 1918

30.10.2020

Prihlásenie Slovákov ku vzniku prvej čsl. republiky uskutočnili vedúci slovenskí politici dňa 30. októbra 1918 v Turčianskom svätom Martine na zasadnutí Slovenskej národnej rady. Dokument známy ako MARTINSKÁ DEKLARÁCIA je pre nás významný. Signatári Martinskej deklarácie boli významné osobnosti. Spomeniem tých, ktorí sa najviac o to pričinili Andrej Hlinka, Ján [...]

Voľby 2020

28.02.2020

Tieto voľby nedopadnu dobre, ak nebudeme voliť slovenských vlastencov. Ak budeme voliť zapredancov, ktorí slúžia kde komu – ohrozujeme slovenskú štátnosť. Národ bez štátu nie je národom.Voľby poštou, ktore tento rok sú v obálke – to bude najväčší podvod Tí, ktorí sú honorovaní z cudzieho, zapredajú boží ľud slovenský. Treba vyjadriť odpor k [...]

Kortešačka

26.02.2020

Miklušova väznica, Košice – múzeum Takto sa voľakedy volilo GULIČKAMI. Toto je volebná schránka mestského magistrátu z roku 1765 Foto – Marinka Vjazanková V dnešnom ponímaní kortešačku môžeme pomenovať aj ako verbovačku na [...]

Rusko Ukrajina Putin výcvikové stredisko návšteva uarus

Dvaja ruskí vojaci sa priznali ku chladnokrvnej trojnásobnej vražde. Zabili starostku aj ich kolegu

26.04.2024 10:10

Páchatelia v snahe zamaskovať zločin telo poliali horľavinou a potom do domu vhodili granát, ktorého výbuch spôsobil požiar.

Andrej Danko, upratovanie Dúbravky,

Danko upratuje Dúbravku. Zaplatil pokutu tisíc eur a chce ukázať dôkaz o vylomenom zube

26.04.2024 09:26, aktualizované: 09:41

Danko sa zaviazal zametať Dúbravku potom ako v januári zdemoloval semafor a z miesta činu ušiel. Nájsť sa ho podarilo podľa olejovej škrvny.

Abrams, Ukrajina

Americké tanky Abrams nestačia na ruské drony, Ukrajina ich stiahla z boja

26.04.2024 07:37

Ukrajina už prišla o päť tankov Abrams M1A1.

France Macron

ONLINE: Európa poslala Kyjevu miliardy, dieru po USA to nezacelilo. Grécko nedá Ukrajine svoje Patrioty

26.04.2024 06:25, aktualizované: 10:15

Od leta 2023 európske príspevky na pomoc Ukrajine trvalo prevyšovali tie od Spojených štátov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 26
Celková čítanosť: 67303x
Priemerná čítanosť článkov: 2589x

Autor blogu

Kategórie